Ras en verzorging

Rasbeschrijving:

De Schotse Herdershond is een van de Collies. Er bestaat ook een Bearded Collie, en een Border Collie. Meestal bedoelt men een Schotse Herdershond wanneer men over een "Collie" spreekt. De bekendste Schotse Herdeshond was Lassie, de filmhond die alles kon. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. Koningin Victoria schafte zich in 1860 een langharige Schotse Herdershond aan, en daarmee steeg de hond in populariteit. Waarschijnlijk draagt de hedendaagse Schotse Herdershond Gordonsetterbloed en Russische windhondenbloed in zich. In het Schotse hoog- en laagland en in het westen van Engeland werden deze honden als schapenhoeders gebruikt. Momenteel bestaat een kortharige en een langharige variant. De Schotse Herdershond is een prettige gezinshond.

Gebruik:

Gebruikshond, gezinshond.

Activiteit:

De Schotse Collie heeft normale lichaamsbeweging nodig. 3 tot 4 keer per dag 45 minuten, maar een lange wandeling van 1 - 2 uur vinden zij ook erg plezierig. Vooral activiteiten als gehoorzaamheidscursussen, behendigheid en Flyball vinden zij erg leuk en zijn daarvoor dan ook erg gemotiveerd.

Verschijning:

Algemeen: De Collie is een middelgrote, sterke en gracieuze verschijning. Het is een hond vol waardigheid waarbij het geheel in harmonie met elkaar is. Het lichaam is tamelijk lang met goed gewelfde ribben en een tamelijk brede en diepe borst. De lendenen zijn licht gewelfd. Middelmatig lange benen met matig zwaar bot. Behoorlijk lange hals.

Kleur: Sabel met wit, driekleurig, blue merle.

Hoofd en schedel: Vlakke en smalle schedel met stop. De snuit is even lang als de schedel. Van voren en opzij lijkt het hoofd op een zuivere wig, met vloeiend silhouet. Zwarte neus. De voorsnuit moet krachtig zijn en zeker niet spits. Mooi, niet te groot donker amandelvormige ogen, enigszins schuin geplaatst. Kleine, hoog aangezette oren, waarvan de tippen naar voren gebogen zijn. Schaargebit.

Staart: Lang, minimaal reikend tot aan de sprong. Laag gedragen terwijl de punt iets omhoog buigt. Wanneer de hond actief is en alert mag de staart hoog worden gedragen, echter nooit over de rug.

Voeten: Ovaal, doch rond getopt met goede en stevige eeltkussentjes. Gebogen tenen en dicht aaneengesloten. Achtervoeten iets minder gebogen.

Beharing:

Schofthoogte: Reu: 50 - 60 cm, Teef: 50 - 55 cm.

Aard:

Vachtverzorging:

Een collie mag niet gekamd worden, echter de klitten achter de oren en onder de oksels (dit laatste met name bij de volwassen hond) moeten wel wekelijks met de kam verwijderd worden. Vanaf een maand of 6 begint de echte vachtverzorging.

De vacht van de hond nat sprayen met een plantenspuit en daarna inmasseren en met de handen droogwrijven. Daarna gaat u borstelen en wel van achteren naar voren, laag voor laag. Borstelen doen wij een keer in de twee weken. Dit om te voorkomen dat de groeiende ondervacht beschadigd wordt. De broek mag u best een keer per week doen. Ook een collie kan best wel eens diarree hebben. Een oplossing is de broek met lauw water schoon te spoelen en af te drogen. Inpoederen met talkpoeder, op laten drogen en daarna uitborstelen is ook een mogelijkheid.

De pootjes van uw hond moet u van pup af aan goed bijhouden. De haartjes onder tussen de tenen en voetzolen mogen niet te lang worden. De hond verliest dan de grip op een wat gladdere vloer en kan gaan glijden. Ook blijft er vuil (bijvoorbeeld bij winters weer, sneeuw) aan de haartjes zitten en dat loopt heel vervelend. Indien u zelf de nagels van uw hond niet durft te knippen vraag het dan uw dieren arts bij de jaarlijkse enting. Als de hond zich veelal op een harde ondergrond beweegt, zal een jaarlijkse nagelknipbeurt overbodig blijken.

Algemene verzorging:

Geef uw pup/hond een eigen plaats in uw woning, bijvoorbeeld door een mand of kleedje met zijn/haar speeltjes neer te zetten. Let erop dat de plek van uw hond tochtvrij is